Geestelijke mishandeling


Geestelijke mishandeling betekent hetzelfde als psychische mishandeling en psychisch geweld.  Als jij of iemand anders thuis steeds wordt vernederd, onderdrukt of uitgescholden heb je te maken met geestelijke mishandeling. Soms is dat heel duidelijk, bijvoorbeeld als je vader of moeder tegen je zegt dat je dom bent. Of dat je niets waard bent. Of de oorzaak bent van ruzie tussen hun twee.

Soms is het ook bijna niet te merken. Dat kan gebeuren als je moeder constant zegt dat je lastig bent. Als ouders gaan scheiden kunnen ze soms ook nare dingen zeggen over jou, zoals: “was je maar nooit geboren”. Ouders kunnen daarnaast proberen jou te gebruiken om nare dingen over de andere ouder te zeggen, zodat je tussen twee vuren komt te staan. Als je ouders steeds ruzie met elkaar maken of tegen elkaar schelden dan is dat ook een vorm van geestelijke mishandeling. Jij bent dan getuige van het geweld.

Hoe herken je psychische mishandeling of psychisch geweld?

Geestelijke mishandeling of psychisch geweld is vaak lastig te herkennen. Dat komt omdat het vaak geleidelijk gebeurt, zonder dat er echt lichamelijk geweld, zoals slaan en schoppen, bij komt kijken. Zo noemen we het bijvoorbeeld ook geestelijke mishandeling, of verwaarlozing, als je thuis geen aandacht krijgt. Als je altijd alleen thuis komt en niemand geïnteresseerd is in wat je die dag gedaan hebt. Voor jongeren die dit dagelijks meemaken, lijkt dit misschien normaal en dat maakt het (voor hen) moeilijk te herkennen.

Gevolgen geestelijke mishandeling

Psychische mishandeling is een ernstige vorm van geweld. Je kunt er later veel last van krijgen. Door constante vernedering of gebrek aan aandacht, ga je op den duur zelf geloven dat je inderdaad dom bent of dat het beter was als je er niet was geweest. Ieder mens heeft zelfvertrouwen en eigenwaarde nodig en dat wordt met geestelijke mishandeling afgebroken.

Geestelijke mishandeling kan samengaan met andere vormen van geweld, zoals seksueel geweld of eergereleteerd geweld. De stap naar deze soorten geweld wordt kleiner, naarmate je meer en meer vernederd wordt en zelf gaat geloven dat je niets waard bent. Grijp nu in! Meld je aan bij Feel the Vibe en praat erover met leeftijdsgenoten of vraag hulp. Wij hebben hulpverleners die jou kunnen helpen, bijvoorbeeld door je te vertellen waar je huiselijk geweld kunt melden

Lees meer

  • Informatie

    Alle informatie over huiselijk geweld kun je hier vinden per leeftijd en per onderwerp.
  • Voor wie was Feel the ViBe?

    Feel the ViBe was voor alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die thuis te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. 
  • De Nooduitgang

    De grote oranje knop hiernaast is een nooduitgang. Als je er op klikt ga je meteen naar Google. Zo kun je snel weg van deze site als er iemand in de buurt is die niet mag zien wat je aan het doen bent.
Een website voor alle jongeren die thuis te maken hebben met geweld
Feel The ViBe is een project van het UMC St Radboud, Vrouwenstudies Medische Wetenschappen.
www.umcn.nl/vrouwenstudies
Disclaimer